Det handlar om människors överlevnad

Fy, idag har jag varit så himla seg hela dagen! Allt jag gjort är att ha myst massor med Liam och kollat på serier, borde ha gjort så mycket mer men dessa dagar måste få finnas ibland också. Igår var jag som sagt på möte men jag kom hem redan strax efter 21 vilket jag inte trodde för den här typen av möten brukar kunna ta sin tid, däremot kände jag att det var lite sent för att blogga så jag gick till sängs rätt snart för att orka med den här dagen. Nu är det inte långt kvar tills min man kommer hem från jobbet heller och hela familjen kan ta helg tillsammans? Har ni några roliga planer?

Jag tänkte skriva lite om mina tankar kring en fråga, eller snarare ett antagande jag ofta får från folk inom sjukvård/habilitering osv nämligen ”hur klarar du dig hemma? eller ja du har väl assistent såklart, vad dum jag är.” Ungefär så brukar det låta när jag är på diverse läkarbesök och andra kontroller och vi då har kommit in på saker i vardagen som kan vara lite mer knepiga för för min del att klara av. När jag då svarar att jag inte har assistans och att det jag inte klarar får min man hjälpa mig med när han inte jobbar så tittar dem väldigt förvånat på mig.

Personligen så kan jag tycka att det känns lite skrattretande att folk som ändå borde veta lite mer hur det ser ut i samhället just när det gäller assistans faktiskt helt allvarligt nästan kan ta för givet att man har hjälp i hemmet. Man hör i princip dagligen om människor vars assistanstimmar dras ner extremt eller också tas bort helt, folk riskerar att dö för att de inte kan klara sig själv men blir nekade att få den hjälp de måste ha. Anhöriga blir så utmattade att sjukskrivningar från deras arbeten är vanligare än någonsin. Det här är ingen nyhet att det ser ut såhär för det har pågått en längre tid och blir bara värre och värre.

Samtidigt kan jag nog förstå lite hur de tänker, för att ha den hjälp man behöver för att kunna ha en fungerande vardag borde och ska vara en mänsklig rättighet och man tänker nog just så. Det är en grej som bara ska vara så. När jag talar om situationen så blir de väldigt nedstämda och tycker att det är hemskt att det ska se ut på det här sättet. Något så självklart är långt ifrån vad det borde vara.

Tänk om det här tillåts att fortsätta att gå ännu längre, om vi redan har stora bekymmer nu. Hur kommer då att se ut om ytterligare några år? Tanken skrämmer mig, det är så tydligt att alla som skiljer sig från det ”normala” har inte samma rätt till ett fungerande liv. Jag kommer aldrig sluta kämpa för mina, men även andras rättigheter. Någon gång måste man sätta ner foten, det är dags att de med högre makt får komma ut i vår vardag för att se hur det ser ut. Att sitta på ett kontor och ta en massa beslut när man själv har ett perfekt liv är ju inte så svårt, det skulle vi alla kunna klara av. Men vakna och se verkligheten tack. Det går att prioritera om resurserna i samhället, vi lever i 2018 och det finns lösningar bara man är villig att se sanningen. Det är människors överlevnad vi pratar om.

Kommentera, prenumerera & dela, glöm inte heller att gilla min Facebooksida och följa mig på Instagram. Tack! <3

Tagged , , , , , ,

4 thoughts on “Det handlar om människors överlevnad

Kommentera