Tjock=Dålig och ohälsosam människa?

Nu måste väl ändå våren få vara här för att stanna va? Det var skönt ute redan när vi gick till babysimmet imorse och i skrivande stund sitter jag ute på vår balkong och njuter, det gör så mycket för kropp och själ med lite sol!!

Och på tal om just kropp, tänkte att vi skulle prata lite om detta så jag varnar redan känsliga läsare nu. Tycker du att det är jobbigt att läsa om kroppsideal, vikthets osv? Sluta läsa här så ses vi i nästa inlägg. Viktigt att komma ihåg är att jag absolut inte förespråkar någon kroppsform mer än någon annan, det här är mina tankar och åsikter.

Sedan väldig tidig ålder har jag varit överviktig. I perioder har det gått jättefort uppåt och ibland lite saktare men extra kilon har jag haft så länge jag kan minnas.

Nästan dagligen hör jag om folk som blir mobbade, extremt nedtryckta och till och med hatade för att de har övervikt. Jag har som tur är aldrig behövt vara en av dessa personer, jag har främst fått kommentarer pga min funktionsnedsättning men faktiskt aldrig blivit mobbad för att jag är tjock. Men på riktigt. Jag blir så fruktansvärt ledsen och arg, vem är just du att trycka ner någon som inte är lika smal som du? Vet du orsaken till att personen kanske har några extra kilon? Blir det automatiskt en dålig person för att han/hon inte räknas som smal? Nej precis, så lägg bara av med en gång. Det du håller på med är otroligt barnsligt, det är ett vidrigt beteende som skadar mer än du tror.

Det finns de som svälter sig, som gör sig illa på flera olika sätt och som faktiskt även tar sina liv för att det finns dem som inte har ett liv utan måste gotta sig i andras. Du har inte en aning om vad personen du mobbar går igenom. Du vet inte varför personen ser ut som den gör eller är som den är.

Det jag skrivit ovan gäller givetvis åt andra hållet också, det finns så många som blir nedtryckta för att de är ”för smala?” Enligt vem? Jo detta skönhetsideal som finns i samhället. Det är förutbestämt hur alla ska se ut för att bli accepterade. Hemska tanke om du har en mage som putar ut, om byxorna inte sitter sådär tight och snyggt samtidigt som allt är ”på rätt plats och ger rätta former”. Alltså hallå?! Om folk kunde bry sig om sig själva, acceptera att alla är olika och att alla får chansen att göra de val dem vill, då skulle vi definitivt minska antalet självmord, folk som bokstavligen hatar sig själva. Hur du är som person har absolut inte med ditt utseende att göra.

Varför skriver jag om det här? Jo för att jag som ni redan vet håller på med min viktresa, men jag gör den enbart för min egen skull och ingen annans. För jag mår inte bra varken psykiskt eller fysiskt av att se ut som jag gör idag. Men också för att jag pga min funktionsnedsättning ofta har vårdkontakt och där är det fokus på BMI och det predikas gång på gång om hur viktigt det är att ha en sund vikt. Det är något jag alltid får höra eftersom jag tillhör dem som är överviktiga. Jag tar även upp detta för att jag själv har känt ett stort hat gentemot mig själv pga min kroppsstorlek, jag gör det fortfarande då och då men jag har accepterat att det är såhär jag ser ut just nu. Med tid och utan onödiga kommentarer från samhället så kan jag och du vara precis hur vi vill och se ut hur vi vill.

Jag säger inte att det är sunt att vara överviktig, jag säger heller inte att det är sundare att vara underviktig. Men BMI? Kan vi istället gå på hur vi mår? Det finns ingen som kan känna hur just du mår i din kropp, förutom du själv. Det är du som sitter med facit om du behöver göra något med din vikt eller inte. Tjock är inte alltid = lat och ohälsosam livvsstil och smal är inte alltid lyckligast och perfekt livsstil. Det finns så många olika faktorer som leder till att man ser ut så som man gör. Tänk på det innan du yttrar dig nästa gång så besparar du en människa dåligt självförtroende och självkänsla. 

Alla är fantastiska på sitt sätt. Vill du ändra på något för din egen skull så är det helt okej men låt aldrig någon annan trycka ner dig <3

Kommentera, prenumerera & dela, glöm inte heller att gilla min Facebooksida och följa mig på Instagram. Tack! <3

Tagged , , , , , ,

6 thoughts on “Tjock=Dålig och ohälsosam människa?

  1. Det har alltid funnit mobbare i alla dess former, en del mobbar för folk är för tjocka . Andra för att man är smal och klen. Jag kämpar hårt för att gå upp i vikt.
    Har alltid vägt för lite, det är som det går mani på att jag inte kan gå upp i vikt. Men jag ger inte upp, jag ska upp i vikt.. Så en viktresa gör vi båda för vår egen skull.
    Kämpa på min vän.

Kommentera