Låt ingen hindra dig

Jag har egentligen aldrig sett min funktionsnedsättning som ett hinder för att skaffa barn, det är något jag alltid velat ha den dagen jag skaffat jobb och lever med en man jag kan se en ljus framtid med. Det dröjde inte många år förrän jag kände att min man var den jag vill spendera livet med, även om vi har det kämpigt i perioder så känns det ändå så rätt och därför var det så självklart att han skulle bli pappa till mitt/mina barn.

Det jag snarare tänkte mest på var om jag ens kunde få barn. För vissa kan det verka så lätt medan för andra tar det verkligen tid och tyvärr finns det även dem som faktiskt inte kan få barn. Rädslan fanns ibland att jag var en av dem.

Sorgligt nog finns det människor i min situation som ser sin funktionsnedsättning som att det skulle vara kört att få barn, jag vet om flera stycken. Men är det verkligen de själva som tvivlar?

Nja, jovisst finns det de fall då det är så men i alldeles för många fall så beror det på omgivningen. De som tror sig veta så mycket bättre än personen i fråga själv och försöker printa in i deras huvud att det kommer bli så mycket problem och det kommer inte att fungera. Men helt seriöst, vad vet dem om det? Det är väl inte dem som har en funktionsnedsättning? Det står bara där och antar saker för att man kanske kommer få göra saker på ett annat sätt för att det ska fungera.

Jag resonerar lite som så att kan man ta hand om sig själv i största möjliga mån och hitta sina egna knep så är det bara viljan, envisheten som sätter gränser. Det handlar återigen dessvärre om att man måste bevisa för andra, vilket man inte ska behöva men det är i ett sådant samhälle vi lever i idag.

Jag får fortfarande höra från vissa att det kommer bli så svårt för mig att ta hand om Liam när han börjar gå till exempel. Men hallå, det blir väl mer jobb för alla föräldrar när barnen blir mer rörliga? Än en gång så handlar det om att hitta sina egna sätt som fungerar. Jag blev ju ifrågasatt var och varannan dag precis när han kommit till världen om jag verkligen skulle klara det, hittills har jag väl lyckats rätt bra? Jag har en glad pojke som skrattar, pratar, leker och mår allmänt bra. Hade han varit missnöjd hade han inte gjort alla de sakerna.

Sedan tänker jag absolut inte dölja att det stundtals är lite mer kämpigt ibland och funktionsnedsättningen gör sig påmind, men det är okej. Jag är inte en sämre förälder för det, det tar bara lite längre tid att hitta strategier som fungerar för mig och Liam.

Det jag vill få fram är att INGEN kan tala om för dig att du inte ska skaffa barn bara för att du har en funktionsnedsättning. Det är upp till dig, så låt dig inte styras av vad omgivningen säger. Men jag vill också göra dig beredd på att det blir tuffare på många plan, egentligen inte så mycket inom familjelivet när ni väl hittat rutiner och sätt som fungerar utan det där med att ständigt behöva bevisa för folk. Folk som tror att de vet bättre än vad du gör.

Känner du dig mogen och är på en stabil plats i livet så låt inte funktionsnedsättningen sätta stopp för din dröm om familj, du kommer att vara världens bästa förälder för ditt barn men var samtidigt inte rädd för att be om hjälp. Det behöver vi alla göra ibland oavsett funktionsnedsättning eller ej <3

Skärmavbild 2018-01-13 kl. 20.15.42

 

 

Tagged

21 thoughts on “Låt ingen hindra dig

  1. Grymt inlägg. Min pappa har en CP-skada och jag kan tala om att jag lever ett väldigt bra liv så varför skulle du inte klara av din son. Man kanske inte klarar exakt allt p.g.a funktionsnedsättningen men man blir en starkare familj när man hjälps åt och jag tycker att fostran av barn är det absolut viktigaste som tex jag har fått resa med pappa via hans jobb och möta en massa olika personer och det har gjort att jag har blivit fostrad till att det är okej att människor är olika och alla har samma värde oavsett om de har funktionsnedsättning, annan sexuell läggning eller vad som helst.
    Du är säkert en supermamma.

  2. Vilket härligt peppigt inlägg! Tror att du ger många en tankeställare och hopp för andra människor med funktionshinder som kanske inte vågar men verkligen vill!

    1. Tack så jättemycket! Det är verkligen min förhoppning att det når ut till folk som blir osäkra pga att de lyssnar för mycket på andra men även till de som tror sig veta mer än personen i fråga själv.

  3. Så bra skrivet! Rullstolen är absolut inte ett hinder för dig som mamma och för er son så är den en självklarhet i och med att den alltid är där. Alla familjer utgår från sina förutsättningar som ser olika ut för alla, det förändrar inte förmågan att vara förälder. Kärlek och att bli hörd och synas är allt ett barn behöver (förutom mat och sömn givetvis)! ❤️

Kommentera