Pengar och dyra prylar gör dig inte till en bättre förälder

Jag kommer säkert att trampa på flera tår med detta inlägg och det är inte syftet, utan jag vill bara få oss föräldrar/blivande föräldrar och förvisso er andra också att tänka till en gång extra. Det är dessutom mina ord, mina åsikter och just du behöver inte hålla med.

Som nybliven förälder så är jag med i diverse mammagrupper på sociala medier just för att kunna ställa frågor, få råd och nyttiga tips från andra föräldrar. I det stora hela är jag väldigt tacksam över att de grupperna finns men det är en sak som jag alldeles för ofta ser i olika sammanhang och det behöver inte bara vara i dessa grupper jag är med i. Det är hur man tyvärr jämför sig själv med andra föräldrar, det blir mer som en tävling istället för råd, stöttning och allmänna diskussioner. Det tävlas om vems bebis som utvecklas mest på kortast tid, vem som köper den dyraste saken till sin bebis men också det här med pengar. För det mesta sker det säkert omedvetet men tittar man som icke delaktig i en konversation så ser man det väldigt tydligt upprepade gånger.

Är det verkligen saker som är det viktiga när det gäller våra små? Eller är det möjligtvis så att det känns bättre för dig som förälder att skylta med allt dyrt du köper eller att öppet tala om att du minsann sätter över hela barnbidraget och kanske lite mer därtill varje månad på ett konto som ditt barn ska få sedan?

Det finns en grupp med föräldrar, större än vi tror, som sitter och läser dessa konversationer på sociala medier eller kanske hör något liknande samtal på stan osv. De läser/lyssnar men säger ingenting själva för de tillhör nämligen inte den gruppen som öppet pratar om detta för att de helt enkelt inte har samma möjligheter till att ge sina bebisar allt det där dyra eller att avvara hela barnbidraget varenda månad. Är man en sämre förälder för det?

Svaret är naturligtvis nej.

Tro mig. En nyfödd bebis eller för all del barn som är några år gamla bryr sig inte ett dugg om de har de senaste grejerna på marknaden eller om de har flera tusen på det som ska bli deras framtida konto. Det enda som spelar roll i deras värld är en förälder som är närvarande, som ger trygghet och den närhet de behöver. Tänk dig själv att ha legat inne i din mammas mage i nio månader och helt plötsligt komma ut till en stor värld full av nya intryck. Då är närhet och trygghet det enda du behöver. Någon som alltid finns för dig och ger dig kärlek.

Sedan kan jag hålla med er om att man som myndig och ung vuxen säkert blir superglad över att få ett konto med en stor summa pengar som överraskning. Men helt ärligt, att spara undan ett par hundra i månaden är väl minst lika mycket värt? Ibland har man kanske inte ens möjlighet att göra det och då är det så. Men att ge sitt barn närhet, kärlek och trygghet är något vi alla kan, det är något som kommer att forma dem som personer och som de kommer att uppskatta på sikt också.

Så snälla ni, släpp denna hets om att man måste visa kärlek i form av saker. Ta den där extra kvarten och håll din bebis i famnen när den gråter och du kanske tycker att det bara är frustrerande. Du är barnets tryggaste punkt i livet, släpp alla andra måsten just där och då. Framför allt sluta att jämföra er med alla andra för vi kommer alltid att ha olika förutsättningar i livet.

Du är den bästa föräldern för just ditt barn, ta vara på den tiden då det viktigaste av allt är din trygga famn. Det är vår skyldighet som föräldrar. Ingenting annat spelar någon roll här och nu.

Påminner er än en gång om att det här är mina ord och mina åsikter. Jag menar inte att kasta skit på någon men alla behöver en påminnelse ibland, speciellt i de situationer som man kanske känner som mest frustration över att ens bebis är ”klängig”. Var tacksamma för det istället och förstå att hur mycket du än ger i saker så finns det absolut ingenting som är mer värt för ditt barn än din tid och närhet.

Kram! <3

Kommentera