Gravid i vecka 29, vad har hänt sedan sist?

Så var det måndag, annandag påsk och sista dagen på en underbar och välbehövlig långhelg. Här skiner solen så det lutar åt en liten runda på stan idag men annars har jag inga större planer för dagen då jag vill passa på att njuta av det sista utav ledigheten.

Idag ska vi som jag nämnde igår prata lite graviditet 🙂 Just nu befinner jag mig i graviditetsvecka 29 (28+5) vilket även betyder att jag gått in i graviditetens sista trimester. Nu när jag blickar tillbaka så tycker jag helt uppriktigt att det har gått så fort genom de två första delarna, läser och hör om många som tycker att det går så långsamt men jag är inte en av dem. Mycket tror jag beror på att jag och min man har valt att sprida ut alla inköp, allt som ska förberedas istället för att ta allt på en gång. Dels är det ju det snällaste mot plånboken men sedan har man också något att göra hela tiden vilket bidrar till att tiden går fortare.

Vad är det som har hänt sedan sist jag skrev om graviditeten då? Massor förstås!

Vi har hunnit med ytterligare två ultraljud, ett par besök hos barnmorskan och ett besök hos läkare. På ultraljuden har man gått igenom alla organ på bebisen för att se att allt är som det ska, så kallat rutinultraljud. Hos mig låg egentligen den största oron i att man skulle se någon avvikelse på ryggen eftersom jag själv föddes med ryggmärgsbråck men inte, det såg jättefint ut och det var en enorm lättnad! Det enda man såg var att bebis hade lite vidgade njurbäcken på båda sidor och det ville de följa upp lite längre fram men de var tydliga med att det var ett vanligt förekommande och att det oftast rättar till sig själv. Självklart är det ju ändå något som man som blivande mamma går och funderar mycket kring men samtidigt tar jag inte ut någonting i förskott. Man hade också svårt att se allt man behövde när det gäller hjärtat för att bebis absolut inte ville samarbeta utan valde att utföra sitt gymnastikpass just precis då.

I torsdags var vi därför på ytterligare ett ultraljud för att följa upp njurbäcken och för att kontrollera det som inte gick att se av hjärtat innan. Lyckligtvis låg det lilla livet helt perfekt för att få en väldigt tydlig bild på hjärtat och allt var i sin ordning, en helt underbar upplevelse att få se det tickande lilla hjärtat på något som just vi har skapat. Sedan mätte man vid njurbäckenet och turen verkade följa med oss även här för de hade gått ihop fint och behövs därför inte följas upp mer 🙂 Eftersom jag hunnit gå så pass långt i graviditeten så kunde vi även få fram en ca vikt på bebisen genom olika mått, man kom fram till en vikt runt 1064g vilket var lite i underkant mot vad de ”ska” ligga på i den här veckan. Man beräknar att bebisen ska ligga på ca 1200g så vi faller ändå inom normalgränserna men ska följa upp via ultraljud den 27/4 så att den följer sin egen kurva och växer som den ska.

Då undrar ni säkert om vi vet könet än kan jag tänka mig, får väldigt mycket frågor om det och svaret är nej. Bebis har inte velat visa det och nu har vi sagt att det helt enkelt får bli en överraskning eftersom det inte är så jättelång tid kvar och det är inget som spelar någon roll, vi har fått reda på att vår lilla älskling mår bra inne i magen och det är allt som är viktigt <3

På sista besöket hos barnmorskan som var för lite mer än tre veckor sedan så kollade man mitt blodtryck och blodsocker som vanligt och det såg jättefint ut. Men vi fick även höra bebisens hjärtslag för första gången och det var hur häftigt som helst! Det låg runt 145 så det tickade på bra. Sedan mätte vi magen för att se så att den växer som den ska och det låg inom normalt 🙂

Vad känner jag för skillnad sedan jag skrev om min graviditet senast? 

Massor förstås. Magen har växt, det går åt mer energi när jag gör saker och jag har fått börja lyssna mer på min kropp då jag inte orkar samma saker i samma utsträckning nu. Men största skillnaden är helt klart att jag känner rörelser varenda dag och nu har det börjat gå över till ordentliga sparkar emellanåt och dessutom har bebis helt själv kommit på att man kan vända sig helt och hållet i mammas mage just på nätterna och gärna flera gånger om för att visa att man finns 😉

Jag har blivit mycket bättre på att sänka kraven på mig själv och låter mig faktiskt vila när jag behöver, det räcker vissa dagar med en hel arbetsdag så är jag helt slut sen. Jag har accepterat att jag kanske inte är den roligaste frun/vännen/människan just nu men jag bär på ett liv och bara det är väl en anledning nog.

Däremot så kan jag nog egentligen inte komma på så mycket som skiljer min gravidet åt mot en ”frisk” persons graviditet då jag tycker att det mesta flyter på väldigt bra. Det som märks av mest är förstås de förflyttningar jag gör, det blir ju några varje dag. Men det gäller att hitta sina knep 🙂

Nedan delar jag med mig av några utav de inköp vi gjort till nytillskottet och är det något mer ni är nyfikna på att veta som jag har glömt att skriva om så var inte rädda för att fråga 🙂

Kram!

 

okänt.jpg

Kommentera