Vikten av att tänka till innan man pratar

”Rullstolsfitta”, ”CP-barn”, ”förståndshandikappade ”. Jaha vad var det här för otrevlig början? tänker ni säkert när ni läser det här. Jo det är några exempel på kommentarer som jag blivit utsatt för under livets gång. Det är såhär det fortfarande ser ut för många just pga att man anses vara onormal, annorlunda och inte passar in i samhället.

Ska det behöva vara såhär? Man väljer inte själv hur man föds, vad som händer under livets gång. Jag blir sällan arg men det här gör mig väldigt upprörd. Personer som tror att de är så mycket bättre än andra för att de anses normala av samhället, som har mage att säga saker till folk de inte känner utan att ens tänka efter först. Det är så skrämmande att de här människorna saknar förmågan att tänka ett steg längre och förstå att det är helt okej att tycka vad man vill men att det finns en gräns för vad man säger och inte. Det här är ytterligare ett exempel på varför det är så viktigt att mer kunskap sprids bland befolkningen.

Vad kan man själv göra för att hantera situationer där man blir utsatt för liknande kommentar? Lösningen är absolut inte att gilla läget för det beteendet de här okunniga människorna har är aldrig under några omständigheter okej. Någon självklar lösning finns det inte heller eftersom vi alla är olika men då det är min blogg och mina ord så tänkte jag berätta hur jag har klarat mig igenom de här situationerna. Förhoppningsvis kan jag hjälpa andra också.

Felet jag gjorde de första gångerna var att jag visade tydligt att jag blev ledsen och jag tog åt mig av de ord som sades. Jag accepterade deras beteenden men mådde fruktansvärt dåligt själv för vem gör inte det av elaka ord? Det är nästintill omöjligt att inte ta åt sig och det är bara mänskligt men det viktiga är att inte låta det visas utåt. Vid minsta lilla tecken på att man blir ledsen så gör det bara de okunniga människorna ännu starkare och de går på ännu hårdare nästa gång. För mig gick det till en gräns då det onda gick över till att bli skrattretande för det var då jag började inse att det inte är mig det var fel på utan det var deras brist på kunskap som tydligt visades. Det var i själva verket dem det var synd om. I det här läget är det extra viktigt att själv tänka en gång extra, stämmer verkligen det de säger? Just när man är mitt i det så är det svårt att tro något annat men jag vet att du vet att du inte är något utav det där negativa som sägs. Du är fantastisk. Ge inte dessa människor styrkan att fortsätta, visa att du är den där starka individen som du faktiskt är.

Tillslut vet man, dig sätter man sig inte på. Du är aldrig ensam, vi är tyvärr många som genomgått/genomgår samma sak. Men vi får aldrig låta det negativa vinna. Med mer kunskap kan samhället bli väldigt mycket bättre och det vet jag, men förändringar tar tid.

Kram!

Kommentera