Jag såg mig själv som en halv person

Jag tänker idag fortsätta på tema självförtroende och självkänsla, det finns så mycket att skriva om inom det ämnet.

Dagens samhälle är verkligen så utseendefixerat och man dras mer eller mindre med varesig man vill eller inte, har man då redan dålig självkänsla och självförtroende så blir det jättefel.

Jag har egentligen aldrig direkt skämts för mitt utseende oavsett om jag varit överviktig, sminkad/osminkad osv. Men när hetsen om utseende sköljer över en så blir det någonting helt annat. När jag var yngre så såg jag mig som en halv människa, den nedre delen som sitter ner alltså från midja och nedåt fanns inte i mina tankar. Det låter så hemskt nu i efterhand men det var så jag kände och därför fokuserade jag desto mer på min övre del. Jag kunde lägga timmar på smink och hår, byta kläder om och om igen innan jag blev nöjd. Typiskt tjejigt tänker ni. Men för mig var det mer än en tjejig grej. För mig handlade det om att trivas med mig själv och att kunna få känna mig fin och nöjd. Allt som betydde något var att få min ”friska” del att se bra ut för jag var ju inte en hel människa.

Det handlade så mycket om skam. Jag skämdes för att jag satt ned och trodde väl inte att jag kunde bli lika fin som en icke funktionsnedsatt person oavsett hur många gånger jag fick höra att jag var söt, fin och vacker. Jag blev naturligtvis glad men när man tycker precis tvärtom så är det svårt att ta åt sig.

Jag har kämpat i många år med att tycka om mig själv för den jag är och jag är inte där än alla situationer. Alla har vi våra dippar. Men jag har kommit långt och idag ser jag hela mig och jag duger precis som jag är och som jag ser ut. Det gör Du också.

Frida

Kommentera