Min mans skyldighet att försörja mig?

Så var det måndag igen och dags för en arbetsdag fram till 17.

Den 16 november 2013 var en av de finaste dagarna i mitt liv. Det var den dagen jag och mannen i mitt liv sa ja till varandra inför nära och kära, jag fick äntligen bli hans fru. Så mycket kärlek och så mycket lycka. Det gör ont i hjärtat att skriva att det även satte käppar i hjulen på en del sätt vad gäller mina rättigheter men det är såhär det ser ut i dagens samhälle när du har en sambo eller är gift och sammanboende med någon som tjänar ”för mycket” pengar.

När man har en funktionsnedsättning av något slag så kommer man aldrig ifrån att det tillkommer en del extrakostnader i form av mediciner, hjälpmedel, extra tvätt av kläder, slitage på kläder osv. Listan kan göras lång. Du som har en funktionsnedsättning har rätt att ansöka om handikappersättning just för att täcka dessa kostnader och du behöver inte söka hel ersättning utan det väljer du vad som är aktuellt. Sedan kan du tycka att du har rätt att ansöka om hel ersättning vilket många har men att du får avslag och kanske får 50-75% , om du har tur.

Jag har både sökt och överklagat ett antal gånger för att jag anser att jag har merkostnader som jag faktiskt inte kan täcka helt och hållet. Jag har sökt hel ersättning, halv och dessutom varit nere på 25% men varenda gång har jag blivit nekad. Varför då kan man fråga sig? Jo, för att jag är både gift och sammanboende med en man som tjänar för mycket i årslön. Det är alltså hans skyldighet och ansvar att försörja mig, att täcka de kostnader som jag själv inte har ekonomisk möjlighet att klara av på egen hand.

Att få det svaret gör mig både förbannad, ledsen men samtidigt kan jag inte låta bli att skratta. Borde man inte ha kommit längre? Det är rent ut sagt pinsamt att man inte ska kunna få leva under samma tak som den man älskar utan att bli ”bestraffad”. Jag vet tyvärr några som varit tvungna att flytta isär för att få ta del av de rättigheterna som finns. Ska det behöva vara så? Ska den man lever med behöva ta över en förälders roll och försörja sin partner? Nej man bör nog se över alla bestämmelser, det är trots allt 2017 och man ska inte behöva leva ensam för att få den hjälp man förtjänar.

Frida

Kommentera