Det kunde ha varit så mycket värre

Jag föddes i februari år 1993 med ryggmärgsbråck vilket ser ut som en utbuktnad från ryggen, i mitt fall väldigt lågt i ryggslutet. Utbuktnaden består av  ryggmärg, ryggmärgshinnor och nervtrådar som hamnat utanför ryggraden i en bråcksäck. Det leder i sin tur till att nerverna som finns i ryggraden skadas och därav blir till en funktionsnedsättning men ju lägre bråcket sitter desto mildare blir funktionsnedsättningen. 

När jag föddes så var mitt bråck inte täckt med hud och därför fick jag opereras bara en liten stund efter förlossningen för att ryggmärgen och hjärnan inte skulle infekteras. 

Ett större antal av alla som föds med ryggmärgsbråck utvecklar också så kallad vattenskalle som innebär att det samlas för mycket vätska i hjärnan och då blir det ett alldeles för högt tryck i hjärnan. En av dessa blev jag, men väldigt snart efter födseln så opererade man in en shunt; alltså en slang som leder bort vätskan från hjärnan och ner till buken.  

När jag tänker tillbaka på min uppväxt så ser jag vilken tur jag har haft, hur mycket bra stöd jag fått för att kunna leva så självständigt som möjligt. Allt hade kunnat vara så himla mycket värre än vad det blev. 

Den största konsekvensen är att jag blev rullstolsburen, fötter och en liten bit upp i benen är jag förlamad i men jag kan gå korta sträckor om jag har någon form av stöd. Så visst har jag väl det ganska bra ändå? 

Jag ville med det här inlägget att ni skulle få en liten tydligare inblick i min funktionsnedsättning och har ni frågor så svarar jag gärna. Sov gott alla så hörs vi imorgon igen! 

Frida

3 thoughts on “Det kunde ha varit så mycket värre

  1. Hej läste just ditt inlägg om ryggmärgsbråck o hur det varit för dig. Det var mycket bra skrivet. Även fast det finns saker som tar emot så har vi det rätt så bra ändå trotts allt som vi har i våran ryggsäck.❤️

    1. Hej Therése! Tack för dina ord och visst är det så. Vi har det fantastiskt bra på många sätt men det finns fortfarande skrämmande mycket att utveckla, vi är trots allt år 2017 nu. Kram på dig! <3

  2. Jag läste just deg du skrivit om om din situation o vad det innebär att ha ryggmärgsbråck. Det var mycket fint skrivet.❤️

Kommentera